Vincentre in Nuenen wil uitbreiden

Door: Eindhovens Dagblad op 21/12/2017 om 12:20:00

NUENEN - Vincent van Gogh Museum Vincentre wil uitbreiden op het braakliggende terrein naast het museum. De Nuenense architect Anne-Marie Pors en ontwerper Hans Kuijten hebben zich gebogen over de mogelijkheden op dit terrein en hun eerste ideeën al prijsgegeven.


Het accent voor de uitbreidingsideeën  ligt vooral op een grotere ontvangstruimte en meer gelegenheid voor wisselende tentoonstellingen.  Ook wordt gedacht aan een mooi plein aan de voorkant, waardoor een open ruimte ontstaat. Dit wordt nog benadrukt door een grote glazen pui. Het huidige Vincentre wordt verbonden met de nieuwbouw.

De uitbreiding komt een stuk dichterbij door de ondertekening deze week van het contract voor de koop van het pand Vincentre en de grond ernaast door Stichting Van Gogh Village Nuenen en voormalig eigenaar Woningbouwvereniging Helpt Elkander.
Booming

Van Gogh is booming. Van over de hele wereld wordt er van het werk van Vincent van Gogh gehouden en vele duizenden bezoeken 'openluchtmuseum' Nuenen om zijn werk in 'levende lijve' te zien. In Vincentre aan de Berg kunnen bezoekers zich verdiepen in zijn leven, vooral in zijn Nuenense periode. Vincentre werd in de zomer van 2010 geopend en kende in de beginjaren rond de 20.000 bezoekers, gevolgd door een minder aantal tijdens de crisisjaren. Wel was er de geweldige uitschieter in het Van Goghjaar 2015.

Landelijk kwam Van Gogh ook veel in het nieuws door de vondst van het gestolen schilderij 'Het uitgaan van de Hervormde kerk te Nuenen', de 39 Van Gogh Monumenten in Brabant en de aankoop van het schilderij van de Collse watermolen door het Noordbrabants Museum. ,,Dit alles draagt bij aan een geleidelijke groei van bezoekers in de komende jaren. Met een verwachte piek in 2019, want dan is er een grote Van Gogh tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum, dat gaan we in Nuenen ook merken", aldus Jan Kees Lemkes, voorzitter Van Gogh Village Nuenen. Er wordt nu op allerlei gebied voorbereidingen getroffen. Wanneer de nieuwbouw wordt geopend, is nog niet bekend. Er wordt gehoopt voor de grote Van Gogh tentoonstelling kunnen te openen.

Geschreven door: Miriam van den Nieuwenhof